کشیدن دندان
تمام تاکید و تلاش علم دندانپزشکی امروز بر حفظ و نگهداری دندانهاست اما در نهایت ممکن است شدت پوسیدگی دندان یا بیماری لثه کار را به جایی برساند که دیگر امیدی به حفظ و نگهداری دندان نباشد. در این حالت دندانپزشک راه آخر را انتخاب میکند: کشیدن دندان
مواردی که میتوان کشیدن دندان را انجام داد:
در روزگاران قدیم کشیدن دندان اولین و سادهترین راه برای کم کردن درد و عفونت دندان بود اما امروزه موارد کشیدن دندان در جوامع پیشرفته که دارای فرهنگ بالای بهداشتی می باشند محدود به مواردی است که امکان ترمیم و حفظ و نگهداری دندان به هیچ وجه وجود نداشته باشد. در کتابهای علم دندانپزشکی از موارد زیر به عنوان دلایل قابل قبول جهت کشیدن دندان نام برده شده است:
- مشکل اقتصادی: با وجود اینکه از مشکل اقتصادی در کتابهای دندانپزشکی به عنوان اخرین دلیل برای کشیدن دندان یاد شده است، اما به نظر میرسد در کشورهای جهان سوم اصلیترین و مهمترین دلیل کشیدن دندان های پوسیده باشد.
- پوسیدگی های شدید: شاید شایعترین و قابل قبولترین دلیل کشیدن دندان، پوسیدگی بسیار شدید و در نتیجه دندان غیر قابل ترمیم باشد. وسعت پوسیدگی دندان و قضاوت راجع به غیر قابل ترمیم بودن آن بر عهده دندانپزشک می باشد.
- دندانهای مبتلا در شکستگی فک: در افرادی که دچار شکستگی فک بالا یا پایین شده اند، دندانهایی که شدیدا آسیبدیده یا از بافت استخوانی اطراف خود جدا شدهاند، ممکن است جهت جلوگیری از عفونت در طرح درمان کشیدن دندان قرار بگیرند.
- نکروز پالپ: دندانهایی که دچار عفونت بافت عصبی (پولپیت غیر قابل برگشت) گردیده اند یا بافت عصبی مرده (نکروز پالپ) دارند، و امکان انجام درمان عصبکشی (درمان ریشه) برای آنها مهیا نیست، در طرح درمان کشیدن دندان قرار می گیرند.
- مشکل پریودنتال شدید: یکی از علت های شایع کشیدن دندان در جوامع محروم و عقب افتاده بیماری پیشرفته لثه می باشد که منجر به تحلیل استخوان و لق شدن لثه میشود؛ تا حدی که امکان نگهداری دندان وجود نخواهد داشت و در طرح درمان کشیدن دندان قرار می گیرند.
- دلایل ارتودنسی: بعضی از بیماران که به علت شلوغی و بینظمی دندانها جهت درمان ارتودنسی اقدام میکنند، ممکن است با نظر دندانپزشک مجبور به کشیدن دندان باشند.
- دندانهای نهفته: دندانهای نهفته در فک مثل دندان عقل نهفته یا نیمه نهفته در صورتیکه شرایط رویش آنها به دلیل کمبود فضای کافی فراهم نباشد باید در طرح درمان کشیدن دندان قرار بگیرند.
- دندانهای دارای ضایعات پاتولوژیک: اگر دندانها دارای ضایعات پاتولوژیک باشند ممکن است با نظر دندانپزشک در طرح درمان کشیدن دندان قرار بگیرند.
- دندانهایی که با طرح درمان پروتز تداخل دارند: گاهی بعضی از دندانها مانع طراحی و کار گذاشتن مناسب دستگاههای پروتزی مثل دستدندان کامل، پارسیل یا روکش می گردند. موقع چنین تداخلی، کشیدن دندان پیش از گذاشتن دندان مصنوعی الزامی می باشد.
- قبل از انجام رادیوتراپی: بیمارانی که به دلیل انواعی از تومورهای دهانی مجبور به پرتودرمانی می باشند، مجبور به کشیدن دندان مشکوک به عفونت و غیر قابل ترمیم خود می باشند.
متخصص ارتودنسی در شهریار/ متخصص ارتودنسی در اندیشه
مراقبت های بعد از کشیدن دندان
از آنجا که خونریزی بعد از کشیدن دندان عادی است دندانپزشک شما یک تکه گاز پانسمان بر روی محل کشیدن دندان شما قرار میدهد وتا مدت 45 دقیقه روی ان کاز خواهید گرفت تا اجازه دهید خون در منطقه کشیدن دندان منعقد شود. ممکن است در ناحیه عمل بعد از کشیدن دندان تورم و ناراحتی وجود داشته باشد.
کمپرس سرد یا کیسه یخ میتواند به کم کردن تورم کمک کند. اگر فک شما بعد از از بین رفتن تورم زخم شده و سفت گشته است از کمپرس اب گرم استفاده کنید. در زمان خوابیدن سر خود را به سمت بالا بگیرید تا فشار از روی فک شما و محل کشیدن دندان برداشته شود و همینطور بالا نگه داشتن سر با بالش اضافی میتواند کمک کننده باشد. ممکن است دندان پزشک شما برای چند روز به شما مسکن OTC مثل ایبوپروفن (موترین یا آسپرین) توصیه کند. در کشیدن دندان با جراحی –که به طور کلی درد ان بیشتر است – دندانپزشک ممکن است یک داروی ضد درد و مسکن برای شما تجویز کند.
همچنین نکات زیر را نیز میبایست بعد از عمل کشیدن دندان رعایت کرد.
- تكه گاز گذاشته شده بر محل کشیدن دندان را به مدت حداقل نيم ساعت با فشار ملايم فك در دهان نگهداريد.
- از مك زدن و خالي کردن مكرر آب دهان جلوگیری كنيد.
- تا جایی که میتوانید از خوردن غذاهای سفت و نوشيدني هاي داغ در روز اول کشیدن دندان اجتناب کنید.
- كشيدن سيگار و پيپ و استفاده از ني جهت نوشيدن مايعات تا چند روز کشیدن دندان توصیه نمی گردد.
- شب اول پس از کشیدن دندان از مسواک زدن خودداری کنید.
- میتوانید از روز دوم کشیدن دندان با آب نمك رقيق ولرم و يا استفاده از محلول شستشوي نمكي روزانه چندین بار دهان را به آرامي و بدون پمپاژ نمودن شستشو کنید.
- خروج و نشست مقدار کمی خونابه از محل کشیدن دندان به مدت 2-1 روز طبيعي می باشد ونيازي به ويزيت دندانپزشكي ندارد.
- در صورت ایجاد شدن خونريزي در منزل، يك تكه گاز استريل مرطوب شده را بر روي محل کشیدن دندان گذاشته و با فشار کم و ملایم دهان را ببنديد و ضمناً از بيرون دهان، كمپرس سرد (كيسه يخ) کنید.
- در صورتي كه خونريزي کشیدن دندان شديد و غير قابل كنترل باشد به كلينيك مراجعه کرده و از گذاشتن داروها و مواد محتلف بر محل کشیدن دندان اجتناب نمائيد.
- در صورت ایجاد شدن درد از استامينوفن استفاده نمائيد و از مصرف داروهاي مسكن ضد التهابي مانند آسپرين و بروفن به دلیل اينكه خاصيت ضدانعقادي دارند، خودداري کنید.
- در صورت بروز تورم و عفونت در محل کشیدن دندان با كلينيك تماس بگيريد.
- توجه داشته باشيد به دلیل طولاني بودن زمان بيحسي ( معمولاً 4-3 ساعت) و بيحس بودن بافتهاي نرم اطراف محل کشیدن دندان، لب، گونه يا زبان گاز گرفته نشود.
- گاهي اوقات به دلیل خارج شدن لخته خون از حفره دندان کشیده شده، عارضه اي بوجود مي آيد كه اصطلاحاً دراي ساكت (حفره خشك) نام دارد. اين عارضه درد نسبتاً شديدي دارد و پس از 3-2 روز بوجود مي آيد. در صورت بروز آن در محل کشیدن دندان به كلينيك مراجعه نمائيد.
- دهان تا چند روز بعد از کشیدن دندان بد طعم بوده و بوي نامطبوعي خواهد داشت كه طبيعي بوده و نشانه وجود عفونت نیست.
جلوگیری از خونریزی با کمپرس آب سرد و گرم پس از کشیدن دندان
به کار بردن صحیح کمپرس بعد از جراحی های دهان کمک زیادی در کنترل خونریزی و تورم کشیدن دندان می کند و سبب تسریع در بهبود ناحیه جراحی می گردد.
برای این منظور در ۲۴ ساعت اول پس از جراحی کشیدن دندان از کمپرس سرد، ۲۴ ساعت دوم بدون کمپرس و از ۲۴ ساعت سوم به بعد از کمپرس گرم استفاده می گردد. کمپرس سرد به این صورت است که مقداری یخ خرد شده را در یک کیسه پلاستیکی ریخته و داخل یک پارچه خشک پیچیده می شود تا از تماس مستقیم یخ با پوست جلوگیری گردد. سپس آن را ۲۰ دقیقه از بیرون در مجاورت ناحیه جراحی کشیدن دندان قرار می دهیم و بعد از آن ۲۰ دقیقه استراحت می دهیم و این عمل را در ۲۴ ساعت اول بعد از جراحی کشیدن دندان تکرار می کنیم.
در ۲۴ ساعت دوم می بایست نه کمپرس سرد و نه گرم انجام نشود.در ۲۴ سوم به بعد گرما چه از طریق کمپرس گرم و چه از طریق دهان شویه گرم سبب تسریع در از بین رفتن تورم و بهبودی کشیدن دندان می شود.کمپرس گرم توسط کیسه آب گرم و یا بطری حاوی آب گرم قابل انجام می باشد. نحوه انجام آن مثل کمپرس سرد است. ضمن این که بایستی مراقبت بود که تماس کیسه یا بطری گرم سبب سوختگی پوست ناحیه نشود.
دندان های رایج در کشیدن دندان
دندانهای عقل یکی از دندانهای رایجی می باشد که بسیاری از متخصصان دندان توصیه به ککشیدن دندان عقل میکنند . بسیاری از متخصصان دندان توصیه به از بین بردن دندان عقل (مولر سوم) قبل ازاینکه آنها به طور کامل رشد یافته باشند – که معمولا در سال های نوجوانی می باشد– برای کمک به از بین بردن مشکلات بالقوه میکنند .یکی از مشکلات شایع و رایج دندان عقل این است که میتواند به شکل نهفته بدون اینکه جایگاه مناسبی برای رشد در دهان داشته باشد رشد کند و سبب ایجاد مشکلاتی مانند عفونت ،پوسیدگی دندان های مجاور، تداخل نیش ها و بیماری های لثه گردد.
عوارض کشیدن دندان
ممکن است چندین عارضه در پی کشیدن دندان بروز کند، این عوارض ممکن است شامل:
- آسیب تصادفی حین کشیدن دندان به دندان های مجاور.
- مشکلات تراز بندی مرتبط با جویدن و عملکرد مفصل فک.دندان های منحرف و نابجا ممکن است درد یا ترک خوردگی یا دندان قروچه ایجاد کنند علاوه بر این دندان های منحرف و نابهد جا میتوانند غذا هارا به دام بندازند و تمیز کردن دندان ها را دشوارتر کنند و سبب افزایش خطر ابتلا به پوسیدگی دندان و بیماری های لثه گردند.
- استخراج ناقص، که در آن ریشه دندان در فک در محل کشیدن دندان باقی مانده است. دندانپزشک شما معمولا جهت جلوگیری از عفونت ریشه دندان را نیز حذف میکند ولی در بعضی موارد این کار در نوک ریشه های کوچکتر کمتر مخاطره امیز می باشد.
- ممکن است در هنگام کشیدن دندان فک شکسته شود(که بیشتر موارد در افراد مسن مبتلا به پوکی استخوان فک رخ می دهد)
- اگر دندان های بالا کشیده شود ممکن است یک سوراخ به یکی از سینوس های فک ایجاد گردد. به صورت معمول به سرعت خودش التیام می یابد ولی اگر التیام پیدا نکرد ممکن است نیاز داشته باشید تا با دندانپزشک خود ملاقات کنید.
- عفونت: عفونت در محل کشیدن دندان در حالی که نادر است گاهی اوقات رخ میدهد. در صورتی که خطر ابتلا به عفونت در شما وجود داشته باشد دندانپزشک ممکن است قبل و پس از عمل کشیدن دندان برای شما انتی بیوتیک تجویز کند .
- اسیب عصب: در حالی که این اسیب بیشتر مرتبط با کشیدن دندان های عقل پائین است ممکن است در هنگام کشیدن دندان در هرجایی از فک دیگر رخ دهد . به صورت معمول اسیب عصب بیشتر توسط جراحی ها رخ میدهد و لی این اتفاق نادر هستند و معمولا موقتی می باشند.
- بیس فسفونات ها: داروهایی هستند که برای درمان پوکی استخوان، مولتیپل میلوما، سرطان استخوان و متاستاز استخوان ناشی از سرطان های دیگر استفاده می گردند و ممکن است برای بیمارانی در محل کشیدن دندان، پوکی استخوان ایجاد کرده باشد و انها را در خطر قرار دهد .اگر در حال استفاده از داروهای پوکی استخوان مثل Fosamax هستید سعی کنید هر زمان که ممکن است جهت جلوگیری از کشیدن دندان پیشگیری را به جای کشیدن دندان انتخاب کنید .
- حفره خشک: حفره خشک، عارضه شایع بعد از کشیدن دندان، زمانی رخ میدهد که یک لخته خون از جای خودش در حفره برداشته شده باشد و سبب میشود استخوان های زیرین و اعصاب در معرض هوا و غذا قرار بگیرند . این عارضه اغلب دردناک است و میتواند بد بو و بد طعم گردد و به صورت معمول 2 تا 5 روز پس از کشیدن دندان ممکن است ایجاد گردد.
کشیدن دندان عقل
متخصصان دندانپزشكي در آمريكا تاكيد دارند كه دندان عقل را نبايد بدون دلیل كشيد مگر اينكه سبب بروز مشكل و ناراحتي گردد.
اگر دندان عقل شما در بروز مشكلات خاص دهان و دندان نقش دارد، حتما بايد براي کشیدن دندان عقل به موقع به دندانپزشك مراجعه كنيد زیرا بيشتر نگهداشتن آن كار عاقلانهاي نمی باشد. اين مشكلات عبارتند از:
درد و ناراحتي – بروز عفونت – ايجاد كيست يا غده در محل کشیدن دندان– آسيب رسيدن به دندانهاي مجاور– بروز بيماري لثه
هزینه کشیدن دندان
به طور عام هزینه کشیدن دندان با سختی کشیدن آن رابطه مستقیم دارد یعنی هرچه کشیدن دندان سختتر باشد، هزینه نیز افزایش خواهد یافت. درصورتی که کشیدن دندان بنا به ضرورت پزشکی باشد بسیاری از طرح های بیمه دندانپزشکی هزینه های کشیدن دندان را تا سقف 80 درصد پوشش خواهند داد.
دکتر امیرحسین خطیبی متخصص ارتودنسی و ناهنجاری های فک و صورت پس از سپری کردن و گذراندن دوره های تخصصی در زمینه درمان ارتودنسی، با طی کردن و سپری کردن دوره های تخصصی ارتودنسی و با کسب مدارک تخصصی ارتودنسی و با کسب مدرک بورد تخصصی ارتودنسی، یکی از اعضای برجسته انجمن ارتودنتیست های ایران می باشند که به صورت کامل به دانش ارتودنسی مسلط هستند. مطب تخصصی ارتودنسی در شهریار با کادری مجرب و با در اختیار داشتن پیشرفته ترین و بهترین تکنولوژِی های دنیا و دانش نوین دندانپزشکی در زمینه درمان های ارتودنسی در روزهای زوج هفته از ساعت 15 تا 20:30، آماده ارائه مشاوره و خدمات درمان به شما مراجعه کنندگان محترم و عزیز می باشد. منتظر حضور گرم شما در مطب تخصصی دکتر امیرحسین خطیبی متخصص ارتودنسی در شهریار خواهیم بود.
مراجعه کنندگان گرانقدر و بیماران محترم، شما میتوانید به منظور بهره مندی و برخورداری از کاملترین خدمات مشاوره و برترین خدمات درمان در زمینه درمان های تخصصی ارتودنسی از بهترین متخصص ارتودنسی در غرب تهران، بهترین متخصص ارتودنسی شهریار، بهترین متخصص ارتودنسی در اسلامشهر، بهترین متخصص ارتودنسی در پرند، بهترین متخصص ارتودنسی در کرج، بهترین متخصص ارتودنسی در شهرقدس، بهترین متخصص ارتودنسی در رباط کریم، به مطب تخصصی ارتودنسی دکتر امیرحسین خطیبی مراجعه فرمایید.
متخصص ارتودنسی در شهریار/ متخصص ارتودنسی در اندیشه
در این مرکز درمانی با بهترین و به روزترین امکانات دندانپزشکی در زمینه دانش ارتودنسی در خدمت شما عزیزان هستیم.